Hububat hastalıklarına karşı nelere dikkat edilmeli ve ne yapılması gerekir?

Hububat hastalıklarına karşı nelere dikkat edilmeli ve ne yapılması gerekir?
Ziraat Yüksek Mühendisi ve Tarım Danışmanı Burhan Bulut, ürün dönemi sezonu olduğundan oluşabilecek hastalık gruplarına karşı dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında önemli bilgiler aktardı.

Bulut, hububat alanındaki ürünlerin zarar görmemesi ve verim kaybı yaşanmaması için çiftçilere uyarılarda bulundu. Bu yıl Mardin genelinde yağışların olumlu bir şekilde seyrettiğini ve bereketli ürünlerin yetiştiğini belirten Bulut, ancak bu yağışlarla beraber hastalıkların da arttığını aktardı.

Özellikle hububat alanında en sık görülen hastalık gruplarını açıklayan Bulut, çiftçilere sürekli gözetim ve ilaçlama yapmaları tavsiyesinde bulundu. Hububat alanında en belirgin hastalık gruplarının septorya hastalığı, sarı pas, kahverengi pas ve yaprak biti olduğunu ifade eden Bulut, bu hastalıkların özellikle buğday ve arpa gibi ürünlerde sıkça görüldüğünü belirtti.

hububat-hastaliklarina-karsi-nelere-dikkat-edilmeli-ve-ne-yapilmasi-gerekir-12bec128.jpg

Bulut, yaptıkları arazi kontrolleriyle çiftçilere gerekli bilgileri aktardıklarını ve hastalık başlangıç ve belirtilerini kontrol ettiklerini dile getirdi. Hastalıkların ürün verimini yüzde 10 ila yüzde 70 arasında etkileyebileceğini vurgulayan Bulut, çiftçilerin resmi ilaç bayilerine giderek ilaçlarını temin etmeleri gerektiğini belirtti.

Son olarak Bulut, bu yıl Allah'ın izniyle ürünlerin bereketli olacağını ve güzel bir sezon geçireceklerini ifade ederek, tüm çiftçilere bereketli bir sezon diledi.

Kaynak:İlke Haber Ajansı (İLKHA)

Bu haber toplam 2 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.