İnşaat malzemesi sanayi üretimi ocakta yüzde 3,3 arttı

İnşaat malzemesi sanayi üretimi ocakta yüzde 3,3 arttı
Türkiye'nin inşaat malzemesi sanayi üretimi ocakta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,3 artış gösterdi.

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından açıklanan Mart ayı sonuçlarına göre, inşaat malzemesi sanayisinde üretimde artış yaşandığı belirlendi. Ocak ayında üretim artışı yüzde 3,3 olarak gerçekleşti. Ancak 10 alt sektörde artış yaşanırken, 12 alt sektörde üretimde azalma görüldü.

Geçen yılın verileri incelendiğinde ise inşaat malzemesi sanayi üretiminin 2022'ye göre yüzde 5,7 arttığı görüldü. Bu artışta, inşaat sektörünün 5 yıl aradan sonra yüzde 7,8 büyümesi etkili oldu.

Özellikle yerel seçimler öncesinde kentsel dönüşüm faaliyetlerinin, güçlendirme çalışmalarının ve deprem ve afetlere hazırlık vaatlerinin öne çıktığı ifade edildi. Bu kapsamda, 2024'te inşaat sektörüne 1,5 puanlık bir büyüme katkısı sağlaması öngörülüyor.

Kamu inşaat faaliyetlerinin de sektöre 1 puan katkı sağlaması bekleniyor. Özellikle deprem bölgelerinde konut dışı binalar, kamu binaları ve sosyal donatı inşaatlarının devam ettiği belirtildi. Bu projelerin tamamlanmasıyla yıl sonuna kadar 122 bin konutun daha inşa edilmesi hedefleniyor.

Ancak, özel sektördeki konut ve konut dışı inşaat faaliyetlerinde sınırlı bir büyüme bekleniyor. Sektördeki sıkılaşma politikaları, yüksek faizler ve maliyetler nedeniyle bu büyümenin kısıtlı olması öngörülüyor.

Ayrıca, rapora göre inşaat sektöründe istihdam seviyesinde artış yaşanıyor. Son çeyrekte yüksek seviyede seyreden istihdam, Ocak 2024'te mevsimsel etkilerle birlikte düşüş gösterse de, 2023 ve 2022'nin aynı dönemlerine göre istihdam seviyesinin hala yüksek olduğu belirtiliyor.

Kaynak:İlke Haber Ajansı (İLKHA)

Bu haber toplam 10 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.