TESK: Sigara Zamları Vergi Kaybına Neden Oluyor

TESK: Sigara Zamları Vergi Kaybına Neden Oluyor
Sigara zammının çözüm olmadığını belirten ve tek seferde 9 lira zammın çok büyük bir tutar olduğunu belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, zamlar arttıkça vergi kaybının da artığını söyledi.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, sigaraya yapılan zamların devlete vergi kaybı olarak yansıdığını belirtti. Palandöken, 4 Nisan'da açıklanan zamlı sigara fiyatlarıyla en pahalı sigaranın geçen yıl 36 lira iken şu anda 69 lira olduğunu ifade etti. Son bir yıl içinde sigaraya yüzde 95 zam geldiğini vurgulayan Palandöken, bu durumun vatandaşların alım gücünü düşürdüğünü ve kaçak sigaraya yönelimi artırdığını dile getirdi. Sigara ve tütün kaçakçılığının oranının yüzde 25'e kadar yükseldiğini belirten Palandöken, bu durumun vergi kaybını artırdığını vurguladı.

Sigaraya yapılan zamların esnafın satışlarını düşürdüğünü ve kaçağa yönelimi artırdığını vurgulayan Palandöken, bu durumun devlete zarar olarak yansıdığını söyledi. Sigara fiyatlarının artmasıyla birlikte firmaların kar marjlarının düştüğünü ve esnafın karşılamakta güçlük çektiği kredi kartı komisyon oranlarını ödemekte zorlandığını belirtti. Esnafın cirosunun artmasına rağmen kar marjının düşmesiyle birinci sınıf tacir statüsüne çıktığını ve vergi diliminin değiştiğini ifade eden Palandöken, sigara zammının çözüm olmadığını ve zamların durdurulması gerektiğini dile getirdi.

Palandöken, hem devletin hazinesinde kayıp olmaması hem de sigara kullanan vatandaşların alım gücünün düşmemesi için sigara zamlarının acilen durdurulması gerektiğini belirtti.

Kaynak:İlke Haber Ajansı (İLKHA)

Bu haber toplam 3 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.