Evrenin genişleme hızını "bilinmeyen bir şey değiştiriyor"

Evrenin genişleme hızını "bilinmeyen bir şey değiştiriyor"
Bilim insanları, bir şeyin evrenin genişleme hızını değiştirdiğini, ama bunun ne olduğunu anlayamadıklarını söylüyor.

Araştırmacılar, uzun yıllardır kozmosun genişleme hızını ölçmeye çalışırken karşılaştıkları zorlukları çözmeye yönelik çabalarını sürdürüyorlar. Ancak ölçümler daha hassas hale geldikçe, sonuçlarda netlik azalıyor ve farklı ölçüm yöntemleri farklı sonuçlar ortaya koyuyor.

Bu durumun nedeni tam olarak anlaşılamamış durumda. Bazı bilim insanları, evreni ve fizik kurallarını yanlış anlamış olabileceğimizi veya ölçümlerin hatalı olabileceğini öne sürüyorlar.

Ancak araştırmacılar, bu şüpheleri ortadan kaldırmak için James Webb Uzay Teleskobu'nu (JWST) Hubble Uzay Teleskobu'yla birlikte kullanarak ölçümlerin doğruluğunu test etmeye çalışıyorlar. Yapılan çalışmalar, ölçümlerin doğru olduğunu ve evrenin genişleme hızını etkileyen ancak farkına varılmamış faktörlerin olabileceğini öne sürüyor.

Fizikçi Adam Riess, bu konuda, "Ölçüm hataları giderildiğinde geriye evreni yanlış anladığımız gibi gerçek ve heyecan verici bir olasılık kalıyor" diyor.

Araştırmacılar, Hubble'ın gözlemlediği tüm aralığı kapsayarak, ölçüm hatalarının Hubble Gerilimi'ne neden olduğu ihtimalini çok yüksek güvenilirlikle elemiş durumda.

Yapılan yeni çalışmada, araştırmacılar Webb ve Hubble teleskoplarının gözlemlerini birleştirerek en doğru sonuca ulaşmaya çalıştılar. Bu çalışma, ölçümlerin uzak mesafelerde bile güvenilirliğini koruduğunu gösterdi.

Bu çalışma, The Astrophysical Journal Letters dergisinde "JWST Observations Reject Unrecognized Crowding of Cepheid Photometry as an Explanation for the Hubble Tension at 8σ Confidence" (JWST Gözlemleri, 8σ Güven Seviyesinde Hubble Geriliminin Açıklaması Olarak Sefe Fotometrisinin Tanınmayan Kalabalıklaşmasını Reddediyor) adlı makalede yayımlanmıştır.

Kaynak:İlke Haber Ajansı (İLKHA)

Bu haber toplam 3 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.