Emlak vergisinden muaf olanlara önemli çağrı: Hemen başvuranlar paralarını anında alıyor! Vergi iadesi nasıl alınır?

Emlak vergisinden muaf olanlara önemli çağrı: Hemen başvuranlar paralarını anında alıyor! Vergi iadesi nasıl alınır?
Emlak vergisi, her yıl iki taksit halinde ödenen bir vergidir. Ancak bazı vatandaşlar, belirli şartları sağladıkları takdirde, emlak vergisinden muaf olabilirler. İşte muaf olan o kişiler…

Ev ve işyeri sahipleri, mülklerinin adil piyasa değerine göre emlak vergisi öderler. Bununla birlikte, bölge sakinleri belirli şartları yerine getirmeleri halinde emlak vergisinden muaftır.

Bu vatandaşlar, eğer emlak vergisi ödedilerse, bu parayı geri alabilirler. Peki emlak vergisi muafiyeti kimlere tanınmaktadır? Emlak vergisi iadesi nasıl yapılır? İşte bu konuda bilmeniz gerekenler…

EMLAK VERGİSİ MUAFİYETİ KİMLERE TANINMAKTADIR?

a-37.webp

Emlak vergisi, konut ve işyeri sahiplerinin, taşınmazlarının rayiç bedelleri üzerinden hesaplanan bir vergidir. Ancak bazı vatandaşlar, emlak vergisi ödemekten kurtulabilirler. İşte vergiden muaf olan o kesimler:

Geliri olmayan ev hanımları ve işsizler. Gelirin olmaması belgelenmelidir. Emekli maaşı dışında başka bir gelire sahip olmayan emekliler ve engelliler, gaziler, şehitlerin dul ve yetimleri.

Bu vatandaşlar, tek bir konut için emlak vergisi ödememektedir. Ancak bu konutun 200 metrekareden büyük olmaması, iş yeri olarak kullanılmaması ve kiraya verilmemesi gibi bazı şartlar da bulunmaktadır.

EMLAK VERGİSİ İADESİ NASIL YAPILIR?

Emlak vergisi muafiyetinden yararlanan vatandaşlar, eğer yanlışlıkla emlak vergisi ödedilerse, bu parayı geri alabilirler. Bunun için yapılması gerekenler şunlardır:

İlgili belediyeye başvurarak emlak vergisi muafiyet belgesi almak, fazla ödenen emlak vergisi için iade dilekçesi vermek, dilekçeye ödeme dekontu, tapu fotokopisi, kimlik fotokopisi gibi belgeleri eklemek, dilekçede iade talep edilen tutar, ödeme tarihi, banka hesap bilgileri gibi bilgileri belirtmek.

Emlak vergisi iadesi için bir zaman aşımı süresi vardır. Bu süre 5 yıldır. Bu da demek oluyor ki emlak vergisini ödedikten sonra 5 yıl içerisinde iade talebini yapmalısınız . Aksi halde, iade hakkı kaybolmaktadır.

Emlak vergisi muafiyetinden yararlanan vatandaşların, bu bilgileri dikkate alarak, haklarını aramaları ve bahsettiğimiz şekilde başvurularını yapmaları önemlidir. Çünkü başvuru yapmayanlara paralarının otomatik olarak iade edilmesi gibi bir işleyiş söz konusu değildir.

Kaynak: Haber Merkezi

Kaynak:Haber Merkezi

Bu haber toplam 105 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.