Önce Kabine Sonra Meclis! Ocak Ayına Yetişebilecek mi?

Önce Kabine Sonra Meclis! Ocak Ayına Yetişebilecek mi?
 hozathaber.com Muhabiri
Enflasyon Rakamları Açıklandı: Emekli Maaşlarındaki Yüzde 49,25'lik Zammın Detayları Belli Oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), beklenen Aralık ayı enflasyonunu açıkladı. Enflasyonun 6 aylık dilimde yüzde 37,57 olarak gerçekleşmesiyle birlikte, Bağ-Kur ve SGK emeklilerinin zammı da bu oranda netleşti. Emekli Sandığı emeklileri ise 6 aylık memur enflasyon farkı ile yüzde 49,25’lik bir zam alacaklar. Ancak SSK ve Bağ-Kur emekli kök maaş zammı, en düşük emekli maaşı olan 7500 TL’nin altında kalınca Ankara’da özel bir çalışma başlatıldı. En düşük emekli maaşı ne olacak sorusu ise merak konusu. Refah payı ve seyyanen zam ile birlikte bu rakamın 10 bin TL'yi aşması bekleniyor. İşte detaylar…

ERDOĞAN TALİMAT VERDİ, ÖZEL ÇALIŞMA BAŞLATILDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaş zammını belirlemek üzere özel bir çalışma başlattı. Memur ile işçi emeklisi arasındaki zammın farkının 11,68 olmasına rağmen, geçmiş dönemlerde olduğu gibi SSK ve Bağ-Kur emeklilerine eşitleme yöntemiyle yüzde 49,25'lik bir artış yapılması planlanıyor.

para-maas.jpg

EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞINDA FORMÜL

En düşük emekli maaşı için belirlenen formül, önce rakamın tespit edilmesi, ardından refah payı, seyyanen zam veya emekli kök aylığı için kademeli zam uygulanması üzerine şekilleniyor. SGK uzmanları, hakkaniyetin sağlanması için kök maaşların kategorize edilmesi gerektiğini savunuyor. Bu doğrultuda 5500 TL'nin altında olanlara, 5500-6000 TL arasında olanlara ve 6500-7000 TL arasında olanlara farklı zamlar yapılması öneriliyor.

Zamlı emekli maaşı hesaplaması yapılırken öncelikle yüzde 4'lük bir ek ödeme kök maaşa uygulanıyor. Ardından Hazine desteği ile rakam en düşük emekli maaşı seviyesine getiriliyor. 2024 için en düşük emekli maaşı tahminleri 10 ila 11.500 TL arasında değişiyor.

zam-maas-para.jpg

TAHMİNLER O RAKAMLARI İŞARET ETTİ

Zamlı emekli maaşları konusunun detaylı olarak ele alınması, ilk Kabine Toplantısı'nda bekleniyor. Karar aşamasına geçildikten sonra ise Meclis tarafından onaylanacak. TBMM'nin 16 Ocak'ta tekrar toplanmasıyla birlikte, çalışmaların hız kazanması öngörülüyor.

Zamlı emekli maaşları ne zaman yatacak sorusu gündemdeki yerini korurken, SSK emeklilerinin ödemeleri genellikle ayın 17’si ile 26’sı, Bağ-Kur'luların ise her ayın 25’i ile 28’i arasında gerçekleşiyor. Memur emeklileri ise maaşlarını her ayın 1’i ila 5’i arasında alıyor. Ancak en düşük emekli aylığı teklifinin yasalaşması, ilave zamın bu ayki emekli aylığı ödemelerine yetişmeyebilir. Bu durumda ilave zam farkları, kanun çıktıktan sonra ödenebilir.

zam-para.jpg

Bu haber toplam 269 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.