SGK Uzmanı uyardı: Bunu yapmayan bin pişman! Emekli maaşını düşük almamak için…

SGK Uzmanı uyardı: Bunu yapmayan bin pişman! Emekli maaşını düşük almamak için…
Emekli olmak için belirli şartları sağlamak gerekiyor. Ancak emeklilik başvurusu yaparken dikkat edilmesi gereken bazı ayrıntılar var. Sosyal güvenlik uzmanı Özgür Erdursun, bu ayrıntıları anlattı.

SSK ve BAĞ-KUR arasındaki fark olduğunu söyleyen Erdursun, emeklilik için son 2520 gün içinde hangi statüden daha fazla gününüz varsa o statüden emekli olacağınızı söyledi. SSK’dan emekli olmanın BAĞ-KUR’a göre daha avantajlı olduğunu belirten Erdursun, SSK’lıların emekli aylığının BAĞ-KUR’a göre daha yüksek olduğunu ama asgari ücret seviyesinde prim ödeyenlerin de aynı dip aylığı alacaklarını dile getirdi.

Erdursun, SSK’dan emekli olmak isteyenlerin sahte sigortalılık yapmamaları gerektiğini de vurguladı. Erdursun, ortağı olunan firmada kurallara uygun bir SSK’lı olunmazsa, SSK günlerinin BAĞ-KUR’a aktarılacağını ve SSK’dan emekli olunamayabileceği uyarısında bulundu. İşte detaylar.

BORÇLANMA YAPARKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Erdursun'a göre, emeklilik sürecinizi hızlandırmak için borçlanmak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken birkaç husus var. Erdursun, yurtdışı borçlanmasıyla ücretsiz izin sürelerinin farklı olduğunu belirtti. Uzman isim; yurtdışı borçlanmasının BAĞ-KUR'a sayıldığını, memurların ücretsiz izinlerinin ise Emekli Sandığı'na sayıldığını ifade etti. Erdursun, emekli olabilmek için yalnızca eksik günlerin değil, silinmiş olan sürenin tamamının tekrardan göreve dönmeyi ve ödenmeyen BAĞ-KUR günlerini telafi etmeyi isteyenlerce ödenmesi gerektiğini belirtti.

Erdursun'a göre borçlanma da kişiyi EYT'li yapabilecek. Erdursun, "Askerlik borçlanmasıyla başlangıç tarihini 08.09.1999'a çekerlerse, askerlikten sonra sigortalı olanlar EYT'li olacaklar" açıklamasında bulundu. Yurtdışında sözleşmeli olarak çalışanların yurtdışındaki işe başlama tarihleri Türkiye'deki işe başlama tarihlerine sayılabiliyor. EYT'ye katılabilirler."

EMEKLİLİK BAŞVURUSU NE ZAMAN YAPILMALI?

emeklilik-avantajlari-164750.jpg

Erdursun, emeklilik başvurusu yaparken acele etmemek gerektiğini de sözlerine ekledi. Erdursun, “Emekliliğinizi hak etmiş olsanız bile 2024’te emekli olmak sizin için daha avantajlı olabilir, çalışma süreniz, kıdem tazminatınız, 2024’ün emekli aylığınıza katkısını bilerek emeklilik için müracaatta bulunmalısınız…” dedi.

Erdursun, emeklilik konularında küçük ayrıntılara dikkat ederek daha kolay emekli olabileceğini, aksi takdirde emeklilik sürecini uzatabileceğini, yanlış statüden emekli olup daha düşük emekli aylığı alabileceğini de hatırlattı.

Kaynak:Haber Merkezi

Bu haber toplam 71 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.