Tuncelili vatandaşlar dikkat! Torba yasada sona gelindi: Tüm borçlar anında silinecek!

Tuncelili vatandaşlar dikkat! Torba yasada sona gelindi: Tüm borçlar anında silinecek!
Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmekte olan 80 maddelik torba yasa teklifi, 2 milyon vatandaşın genel sağlık sigortası borcunu silerken, finans sektöründeki bazı kuruluşları enflasyon muhasebesinden muaf tutuyor. İşte torba yasanın detayları.

Plan ve Bütçe Komisyonu çalışmalarına önceki gün itibari ile başladı. Torba Yasa ile enflasyon muhasebesi uygulamasına sınırlama getiriliyor. Türkiye, 1 Ocak 2024 tarihinde ikinci kez enflasyon muhasebesi uygulayacak; ancak finans sektöründe çalışan 2.592 mükellef enflasyon düzenlemesine tabi olmayacak.

Ayrıca GSS borçları ile alakalı da önemli beklentiler var. Son olarak torba yasada KKM hesapları için de bir düzenleme yapılması bekleniyor. İşte 80 maddelik torba yasanın en dikkat çeken 3 maddesi ve diğer detaylar.

GENEL SAĞLIK SİGORTASI BORCU SİLİNİYOR

milyonlarca-vatandasi-ilgilendiriyor-o-borclar-silinecek-h93222-b903b.webp

Torba yasa teklifi ile 1 Ocak 2014 öncesine ait genel sağlık sigortası prim borçlarını ödeyemeyen ya da yapılandıramayan vatandaşların borçları tamamen silinecek. Bu düzenleme, 2 milyon vatandaşı ilgilendiriyor. Bu vatandaşların toplam borcu 1.8 milyar lira olarak tespit edildi. Bu borcun tahsilinden vazgeçilmesi ile vatandaşların sağlık hizmetlerinden yararlanması da kolaylaşacak.

ENFLASYON MUHASEBESİNDE KAPSAM DARALIYOR

Torba yasa teklifi ile 1 Ocak 2024’ten itibaren uygulanacak olan enflasyon muhasebesinin kapsamı daraltılacak. Bu düzenleme ile finans sektöründe faaliyet gösteren 2 bin 592 vergi mükellefi, enflasyon muhasebesinden yararlanamayacak.

Bu kuruluşlar arasında bankalar, ödeme ve elektronik para kuruluşları, döviz büfeleri, varlık yönetim şirketleri, sermaye piyasası kurumları ile sigorta ve reasürans şirketleri ve emeklilik şirketleri bulunuyor. Bu düzenlemenin kamuya katkısı 70 milyar lira olarak hesap edildi.

KUR KORUMALI MEVDUAT HESAPLARINA SÜRE UZATIMI

Torba yasa teklifi ile Kur Korumalı Mevduat hesaplarına da süre uzatımına gidilecek. Bu hesaplar, döviz kurundaki dalgalanmalardan korunmak isteyen vatandaşlar için avantajlı bir seçenek sunuyor. Bu hesaplardan elde edilen gelirlerin vergilendirilmesinde de kolaylık sağlanacak. Bu düzenlemenin 2022 yılında 32.6 milyar lira, 2023 yılında 60 milyar lira, 2024 yılında ise 20 milyar lira vergi geliri sağlaması bekleniyor.

Kaynak:Haber Merkezi

Bu haber toplam 78 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.