Yeni yılda asgari ücret ne kadar olacak? Cumhurbaşkanı yardımcısı açıkladı: 1 Aralık’ta başlıyor!

Yeni yılda asgari ücret ne kadar olacak? Cumhurbaşkanı yardımcısı açıkladı: 1 Aralık’ta başlıyor!
Asgari ücretle çalışan milyonların beklediği tarih açıklandı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, asgari ücret ve emekli zammı konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Asgari ücret, yaklaşık 7 milyon çalışanın hayatını doğrudan etkiliyor. 2024’te asgari ücretin kaç lira olacağı ise milyonlarca çalışan tarafında merak ediliyor. Bu konuda kritik tarih belli oldu. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ilk toplantısını 1 Aralık 2023’te yapacağı öğrenildi. Toplantıda, yeni yıl için asgari ücret belirleme sürecinin takvimi netleştirilecek.

Asgari ücretin belirlenmesinde, hükümet, işçi ve işveren temsilcileri yer alacak. İşçi tarafı Türk-İş ve işveren tarafı TİSK tarafından temsil edilecek. Asgari ücretin belirlenmesinde, enflasyon ve geçinme endeksleri gibi kriterler göz önünde bulundurulacak. İşte detaylar.

CEVDET YILMAZ’DAN ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI

057274.webp

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, asgari ücret konusunda değerlendirmelerde bulundu. Yılmaz, bu yıl asgari ücrete yüzde 114 zam yapıldığını hatırlattı. Asgari ücret artışının, enflasyonun çok üzerinde olduğunu söyledi. Ayrıca, asgari ücrete kadar olan ücretlere vergi muafiyeti getirildiğini belirtti. Bunun bütçeye maliyetinin 500 milyar lira olduğunu ifade etti.

Yılmaz, asgari ücret belirlenirken, sadece kamunun perspektifinin yetmeyeceğini vurguladı. İşçi ve işveren taraflarının da görüşlerinin önemli olduğunu kaydetti. Sosyal diyalog mekanizmasının işletilmesi gerektiğini dile getirdi. İşverenlerin de işletmelerin devamlılığı ve kayıt dışılığın önlenmesi gibi konulara dikkat edeceğini söyledi. Tarafların söyleyeceklerini görmek gerektiğini belirtti.

EMEKLİ ZAMMI NE OLACAK?

Yılmaz, emekli maaşlarına yapılacak ocak zammı hakkında da konuştu. Yılmaz, emekli maaşlarında reel olarak ciddi artışlar sağlandığını ancak son dönemdeki enflasyonun tartışma yarattığını söyledi. Yıl sonunda memur zammının toplu sözleşmeyle belli olduğunu hatırlattı. Memurun zammının, memur emeklisine de yansıyacağını bildirdi.

Yılmaz, işçi emeklilerinin biraz daha az aldığını kabul etti. Bu durumu dengelemek gerektiğini ifade etti. 7 bin 500 lira altındaki maaşlar için bütçe imkanlarını zorlayacaklarını ancak deprem ve enflasyonla mücadeleyi de unutmamak gerektiğini söyledi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 15 üyeden oluşuyor. İlk toplantının Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda yapılacağı bilgisi alındı. İkinci toplantı Türk-İş’te, üçüncü toplantı TİSK’te gerçekleştirilecek. Son toplantı ise karar toplantısı olacak. Bu toplantıda, yeni yılda geçerli olacak asgari ücret rakamı açıklanacak.

Kaynak: Haber Merkezi

Kaynak:Haber Merkezi

Bu haber toplam 61 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.