e-Tebligat ile 7 bin 470 ton kağıt tasarrufu sağlandı

e-Tebligat ile 7 bin 470 ton kağıt tasarrufu sağlandı
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 2015 yılından itibaren uygulanan e-Tebligat ile 213 milyon 429 bin 761 adet iletinin muhataplarına elektronik ortamda ulaştırıldığını belirterek, "Böylece 7 bin 470 ton kağıttan tasarruf edildi.

Adalet Bakanı Tunç, Adalet Bakanlığı'nın yargısal süreçleri hızlandırmak amacıyla başlattığı uygulamalardan biri olan e-Tebligatın, yargıda dijital dönüşümün önemli bir parçası olduğunu belirtti. 2015 yılında ihtiyari olarak başlanan bu uygulamanın 2019'dan itibaren bazı kurum ve kuruluşlar için zorunlu hale getirildiğini ifade etti.

Bakan Tunç, e-Tebligatın kağıt tasarrufu ve doğanın korunmasına önemli katkılar sağladığını vurgulayarak, 2015 yılından bu yana 7 milyar 136 milyon 589 bin lira tasarruf edildiğini açıkladı. Sistem sayesinde bugüne kadar 213 milyon 429 bin 761 adet e-Tebligat gönderildiğini ve bu sayede 7 milyar 136 milyon 589 bin TL kamu kaynağı ile 7 bin 470 ton kağıt tasarrufu sağlandığını dile getirdi. Ayrıca, çevreci uygulama sayesinde 126 bin 990 ağacın kesilmekten kurtarıldığını belirtti.

Adalet Bakanlığı'nın yargıda teknolojinin daha etkin kullanılması hedefiyle 2015 yılında ihtiyari olarak başlatılan e-Tebligat uygulamasının, 2019'dan itibaren tüm kamu kurum ve kuruluşları, özel hukuk tüzel kişileri, noterler, avukatlar, arabulucu ve bilirkişiler için zorunlu hale getirildiğini açıkladı. Zorunluluk dışında kalan gerçek ve tüzel kişilerin ise elektronik tebligatı isteğe bağlı olarak kullanabildiğini ifade etti.

e-Tebligatın yargılama sürecinin kısaltılması ve tebligat aşamasının hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesi amacıyla hayata geçirildiğini belirten Bakan Tunç, bu uygulama sayesinde zaman kaybının önüne geçildiğini ve tebligat süreçlerinin anlık olarak tamamlandığını dile getirdi. Elektronik tebligat adresi almak için başvuruların PTT'ye yapıldığını ve elektronik yolla tebligatın muhatabına elektronik tebligat adresine ulaştığı tarihi izleyen 5. günün sonunda yapılmış sayıldığını ekledi.

Adalet Bakanlığı'nın e-Tebligat uygulamasını yaygınlaştırmak için çalışmalarını sürdürdüğünü ve bu uygulamanın yurt dışında yaşayan vatandaşları da kapsayacak şekilde genişletilmesinin hedeflendiğini ifade etti.

Kaynak:İlke Haber Ajansı (İLKHA)

Bu haber toplam 3 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.