Sudanlılar kaçak Starlink uydularıyla internete bağlanıyor

Sudanlılar kaçak Starlink uydularıyla internete bağlanıyor
İç savaşın yaşandığı Sudan'da halk, teknoloji milyarderi Elon Musk'ın Starlink uydularını kaçak şekilde kullanarak internete bağlanıyor.

SpaceX'in ürettiği uyduların Sudan'da yasal olarak satılmadığına dair bir belirti var. Bir satıcı, bu cihazların ülkeye Libya, Güney Sudan veya Eritre üzerinden kaçak yollarla getirildiğini belirtiyor. Sudan'da internet kafe işleten biri olan Muhammed Bellah, uyduları kullanmanın pahalı olduğunu ancak kısa bir süre içinde masrafı çıkarabildiğini söylüyor.

Ülkede yaşanan anlaşmazlıklar ve çatışmalar, ciddi insan kayıplarına ve yerinden edilmelere yol açmış durumda. Sudan hükümeti, Starlink cihazlarının kullanımını yasaklamış olsa da, paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri'nin (HDK) bu uyduları gizlice getirip kiralayarak ciddi gelir elde ettiği söyleniyor.

Starlink'in kullanımı özellikle internet üzerinden para transferi işlemlerinde önemli bir rol oynuyor. Ancak Elon Musk, Ukrayna'ya Starlink uydularıyla yardım sağlarken, Sudan'a benzer bir yardımı yapmamıştı. SpaceX, uyduların kaçak kullanımıyla ilgili soruları yanıtlamadı. Bu durum, teknolojinin kullanımıyla ilgili yasa dışı ve siyasi bağlamları da içeren karmaşık bir tabloyu ortaya koyuyor.

Kaynak:İlke Haber Ajansı (İLKHA)

Bu haber toplam 2 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.