"Zorunlu Trafik Sigortası'nda Yeni Dönem Başladı: Hasar Maliyet Endeksi Uygulaması Devreye Girdi"

"Zorunlu Trafik Sigortası'nda Yeni Dönem Başladı: Hasar Maliyet Endeksi Uygulaması Devreye Girdi"
Zorunlu trafik sigortasında mayıs poliçeleri, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (SEDDK) 1 Mayıs'ta devreye aldığı hasar maliyet endeksine göre azami yüzde 3 artışla kesilecek.

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası'nda (zorunlu trafik sigortası) 2023 Aralık'ta duyurduğu hasar maliyet endeksi uygulamasını bugün itibarıyla başlattı.

Değişen ekonomik koşulları göz önünde bulunduran SEDDK, sigortalının menfaatlerinin korunması ve hasar prim dengesinin sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla bu uygulamaya geçti.

Yenilikçi Hesaplama Yöntemi:

Zorunlu trafik sigortası primlerinin belirlenmesinde referans noktası olacak endeks, her ay asgari ücret, yedek parça, bakım-onarım ve motorlu araçlardaki fiyat değişimleri dikkate alınarak hesaplanacak. Böylece ödenecek prim miktarında araçların modeli, yaşı ve ikamet edilen bölgenin yanı sıra endeksi oluşturan fiyatların değişimleri de etkili olacak.

Hasar maliyet endeksinin hesaplanmasında aylık olarak, asgari ücret artış oranının %45'i, yedek parça ve aksesuarlar fiyat artış oranının %30'u, motorlu araçlar fiyat artış oranının %15'i ve kişisel ulaştırma araçlarının bakım ve onarım fiyat artış oranının %10'u dikkate alınacak.

SEDDK'nin yayımladığı genelgeye göre, hasar maliyet endeksine göre hesaplanan mayıs ayı prim artışı azami %3 olarak belirlendi. Böylece sigorta şirketleri, zorunlu trafik sigortası poliçe fiyatlarında mayıs ayında azami %3 artış yapabilecek.

Bu uygulama, sigortalıların daha dengeli ve adil bir prim ödemesi yapmasını sağlamanın yanı sıra, sigorta sektöründe şeffaflığı ve güveni artırmayı hedefliyor.

Kaynak:İlke Haber Ajansı (İLKHA)

Bu haber toplam 1 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.