Dersim Göçerleri Neden Gece Yolculuğunu Tercih Ediyor?

Dersim  Göçerleri Neden Gece Yolculuğunu Tercih Ediyor?
Tunceli'nin Ovacık ve Pülümür ilçelerinde yayla sezonunu tamamlayan göçerler, hayvanlarını sıcaktan korumak ve trafik kazalarını engellemek için gece yolculuklarına başvuruyor.

Tunceli'nin Ovacık ve Pülümür ilçelerinden dönen göçerler, karşılaştıkları trafik ve sıcak hava zorluklarına karşı ilginç bir çözüm buldu: gece yolculukları. Hem trafik kazalarını en aza indirgemek hem de sıcaklık sebebiyle hayvanlarını korumak adına bu yöntemi tercih eden göçerler, gündüz saatlerinde ise serin bölgelerde mola vererek dinleniyorlar.

Göçer Ozan Dinçer konuyla ilgili yaptığı açıklamada: "Bu yıl yaylalar yağışın bereketiyle dolup taştı. Geçen senelere nazaran daha bereketli bir sezon geçirdik ve peynir üretiminde de artış yaşadık." dedi.

Tunceli'de yayla mevsimini kapatan göçerler, koyunlarıyla birlikte zorlu bir dönüş yolculuğuna başlıyor. Yüklerini at, katır ve eşeklerle taşıyan göçerler, Tunceli'nin zengin bitki örtüsüne sahip arazilerinde hayvanlarını otlatarak hem süt verimini artırıyor hem de lezzetli peynir üretimini sürdürüyorlar.

Ancak bu yolculuk sırasında karşılaştıkları zorluklar da var. Özellikle gece saatlerinde yırtıcı hayvan saldırılarına maruz kalan göçerler, 'Kangal' cinsi köpeklerin yardımıyla bu tehlikeleri bertaraf ediyorlar.

Gece yolculuklarının avantajlarına değinen Dinçer, "Kara yollarında daha az araç olduğu için gece yolculuğu daha güvenli. Ayrıca hayvanlarımızın sıcaktan korunmasını sağlıyor." şeklinde konuştu.

Bu zorlu yolculuk, göçerlerin geleneksel yaşamlarının bir parçası. Ancak modern yaşamın getirdiği trafik yoğunluğu ve iklim değişikliklerine uyum sağlamak adına buldukları bu yöntemle, hem hayvanlarına hem de trafikteki diğer kullanıcılara karşı sorumluluklarını yerine getiriyorlar. Bu özverili yaklaşım, Tunceli'nin göçer kültürünün ne kadar canlı ve uyumlu olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor.

dersimli-gocerler.jpg

dersimli-gocerler1.jpg

dersimli-gocerler2.jpg

dersimli-gocerler3.jpg

Kaynak:Haber Merkezi

Bu haber toplam 956 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.