Tunceli'nin Organik Kuru Fasulyesi Kadınlarca Ayıklanıp İç Pazarda Satılıyor

Tunceli'nin Organik Kuru Fasulyesi Kadınlarca Ayıklanıp İç Pazarda Satılıyor
Ovacık'ta Bereketli Sezon: Fasulye Hasadı Tamamlandı, Kadın İşçiler Ürünleri Temizleyerek Pazarlıyor.

Ovacık'ta tarım ve hayvancılığın yaygın olarak yapıldığı bölgede, ilkbahar yağışları ile bereketli bir sezonun ardından 205 çiftçi, toplamda 3 bin 671 dekar alanda ekimi yapılan fasulyenin hasadını tamamladı. Fasulye üreticileri, ürünlerini perakende veya toptan satarak kazanç elde ediyorlar.

Anadolu Ajansı'nın Servis Ettiği Habere Göre; Ovacık 94 Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, 2017 yılında kuruldu ve yaklaşık 50 ton kuru fasulye satın alarak kadın işgücünden faydalanarak ayıklama işlemlerini gerçekleştiriyor. Kooperatif, bölgedeki üreticilerden satın aldığı fasulyeleri kadın işçiler aracılığıyla temizleyerek pazara sunuyor.

ovacik-fasulye.jpg

Günün erken saatlerinde depoya gelen kadın işçiler, torbalarda muhafaza altına alınan fasulyeleri eleklerden geçiriyor. Ardından temizlenen fasulyeleri tepsilere boşaltan kadınlar, ürünlerin arasındaki taş, ot ve toprak parçalarını elle tek tek ayıklıyorlar. Günde ortalama 30 ile 60 kilogram arasında fasulye ayıklayan kadınlar, ekim ayından bu yana toplamda 35 ton ürünü temizleme işlemini başarıyla gerçekleştirmiş durumda.

ovacik-fasulyee.jpg

Bu çalışmalar sonucunda kadınlar, günde kazandıkları 150-300 lira arasındaki gelirle aile bütçelerine katkıda bulunuyorlar. Ovacık fasulyesi, herhangi bir ilaç veya suni gübre kullanılmadan üretildiği için kalitesiyle dikkat çekiyor. Bu fasulyeler, İstanbul, İzmir, Ankara, Adana, Bursa, Antalya, Aydın, Hatay ve Diyarbakır gibi illere gönderilerek kilogramı 90 liradan satılıyor.

tunceli-ovacik-fasulye.jpg

Fasulye ayıklama işlemine katılan kadınlar, uzun yıllardır tarım ve hayvancılık faaliyetleriyle uğraşan deneyimli isimler. Fasulye üretimi, zorlu bir süreci kapsasa da bu kadınlar üretmeyi ve çalışmayı sevdiklerini belirterek, elde ettikleri gelirle aile ekonomilerine destek olmanın gururunu yaşıyorlar. Ayrıca, fasulyelerin temizlenmesi sürecinde kadınların gösterdiği özveri ve emek, ürünün kalitesini artırarak piyasada daha rekabetçi hale gelmesine katkı sağlıyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı (AA)

Bu haber toplam 41 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.