Artan uyuz vakalarına doğal çözüm! Birkaç damlası dahi yetiyor... Aman ihmal etmeyin!

Artan uyuz vakalarına doğal çözüm! Birkaç damlası dahi yetiyor... Aman ihmal etmeyin!
Bulaş hızı yüksek olan ve son dönemlerde ülkemizin çok çeşitli yerlerinde görülmeye başlanan uyuz hastalığı ile ilgili olarak uzmanlardan önemli bir tavsiye geldi. İşte uyuzu bitiren o formüle dair detaylar…

Senelerdir insanlarda yaygın olarak görülmeyen, daha çok kedi köpek gibi sokak hayvanlarında gözlenen uyuz hastalığı, son dönemlerde gündemden düşmemeye başladı. Ciddi bir rahatsızlık olduğu bilinen uyuzda vaka sayısının hızla artmaya başladığını belirten uzmanlar, insandan insana rahatlık ile geçebilen bu rahatsızlığa karşı hiç vakit kaybedilmeden önlem alınması gerektiğini vurguladı.

Yetkililer uyuz vakalarının henüz salgın boyutuna ulaşacak kadar bir yayılım göstermediğini savunurlarken uzmanlar bulaş hızı yüksek olan bu rahatsızlığın bir gecede dahi ciddi bir alana yayılabilme potansiyelinin olduğuna dikkat çekti. Bu noktada doğal bir formül ile ilgili bilgilendirmelerde bulunan uzmanlar, formülde bulunan yağın oldukça etkili olduğunu vurguladı. Peki, uyuz hastalığı nedir, nereden bulaşır? Uyuzdan nasıl korunulur? İşte ayrıntılar…

UYUZ NEDİR, BELİRTİLERİ NELERDİR?

5f44c6b618c77308800fc0d7.jpg

Uyuz hastalığı, ‘sarcoptes scabiei’ isimli bir akar türünün sebep olduğu bir deri enfeksiyonu olarak tanımlanır. Deriye yumurtalarını bırakan akarlar, alerjik reaksiyonlara, döküntülere ve kaşıntıya sebep olur. Ciltten cilde temas yolu ile bulaşan ayrıca kişisel eşyaların ortak kullanımı neticesinde de gözlenebilen bu rahatsızlık, birtakım belirtiler ile kendisini hissettirir.

Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalara göre uyuz hastalığında öne çıkan belirtiler şu şekildedir:

- Özellikle gece saatlerinde artan kaşıntı durumu,

- Kadınlarda meme ucu ve çevresinde erkeklerde ise genital bölgede gözlenen kaşıntı durumu,

- Parmak aralarında ve el bileklerinde görülen, uzunluğu 10 mm’ye kadar ulaşabilen beyaz kırık çizgiler,

- Deride kabarıklıklar,

- Deride içi su dolu şeffaf kabarcıklar,

- Egzama benzeri kepekli kızarıklıklar.

UYUZA KARŞI NASIL ÖNLEMLER ALINMALIDIR?

Uyuz hastalığından korunmak için öncelikle iç çamaşırları ve çarşaflar 50- 60 derece sıcaklıkta yıkanmalı ve yıkanamayacak durumda olan giyseler de bir poşette 3- 4 gün kadar bekletilmelilerdir. Kan bağı fark etmeksizin herkesin kendine ait kişisel eşyası olmalı ve bu eşyalar kimse ile paylaşılmamalıdır. Ayrıca belirti göstermese dahi uyuz hastalığından mustarip olan bir hanenin tüm üyeleri tedavi edilmelidir.

Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalara göre uyuz hastalığının belirtileri üzerinde etkili olan doğal yağlardan biri, çay ağacı yağıdır. Bu yağın antibakteriyel özelliğe sahip olduğunu ifade eden uzmanlar, düzenli kullanımda uyuz semptomlarının hızla ortadan kalkacağını belirtti.

Kaynak:İhlas Haber Ajansı (İHA)

Bu haber toplam 266 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.