Birçok hastalığın şifası mucizevi bitki: Evliya Çelebi öve öve bitiremiyor! Kış hastalıklarının tümünü engelliyor…

Birçok hastalığın şifası mucizevi bitki: Evliya Çelebi öve öve bitiremiyor! Kış hastalıklarının tümünü engelliyor…
Meyan kökü, Glycyrrhiza glabra adlı bitkinin kökünden elde edilen ve baklagiller familyasına ait olan bir bitkidir. Evliya Çelebi’nin de bahsettiği bu şifalı bitkinin faydaları haberimizde.

Meyan kökü, hem toz halinde hem de çay olarak tüketilebilen ve 70 çeşit hastalığa iyi geldiği söylenen bir şifalı bitkidir. Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, meyan kökünün sağlık açısından faydalarını anlattı.

İçerisinde bulunan bileşikler sayesinde tıbbi tatlandırıcı olarak da kullanılan meyan kökünün, birçok sağlık sorununa çözüm olduğunu belirten Karabulut, meyan kökünün özellikle solunum yolu hastalıkları, mide rahatsızlıkları, astım ve sindirim problemleri gibi rahatsızlıklarda etkili olduğunu söyledi. İşte uzman ismin meyan kökü ile alakalı verdiği önemli bilgiler.

MEYAN KÖKÜ, İLTİHAPLANMAYA KARŞI DA KORUYUCU

5efd66a845d2a04258b85365.webp

Karabulut, meyan kökünün anti-inflamatuar özelliklere sahip olduğunu ve iltihaplı durumlarda da faydalı olabileceğini ifade etti. Uzman isim, “Meyan kökü, Geleneksel Çin Tıbbında da sıklıkla kullanılan bir bitkidir. Bronşit, soğuk algınlığı, öksürük ve üst solunum yolu enfeksiyonları gibi hastalıkları tedavi etmek için meyan kökü solüsyonu ağızdan alınır. Ayrıca mide ve dalak sorunları, kusma, ishal ve soğuk eller ve ayaklar gibi rahatsızlıklar da meyan kökü ile giderilir. Meyan kökünün tozu, soğuk algınlığı, ateş, baş ağrısı, ağız kuruluğu, öksürük ve boğaz ağrısı gibi belirtileri azaltır. Meyan kökünün granülü ise, mide asit yetersizliği, gevşek dışkı ve iştahsızlık gibi sorunlara iyi gelir.” dedi.

MEYAN KÖKÜ, EVLİYA ÇELEBİ’NİN DE ÖVDÜĞÜ BİR BİTKİ

Meyan kökünün tarihte de önemli bir yere sahip olduğunu belirten Karabulut, “Meyan kökü, Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde 70 çeşit faydası olduğunu yazdığı bir bitkidir. Ayrıca Sultan III. Mehmed için hazırlanan bir tıp risalesinde de altı önemli ilaçtan biri olarak gösterilmiştir. Meyan kökünden yapılan şerbet, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde çok sevilen bir içecektir. Bu şerbet, hem serinletici hem de böbrek taşları, mide rahatsızlıkları gibi hastalıklara şifa olan bir içecektir. Ramazan aylarında, özellikle iftar vaktinde şerbet satıcılarının önünde uzun kuyruklar oluşur. Bu şerbet, aynı zamanda kolanın tatlandırılmasında da kullanılan meyan kökünden yapılır ve doğal kola ya da biyan balı olarak da bilinir.” diye konuştu.

Kaynak:İhlas Haber Ajansı (İHA)

Bu haber toplam 140 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.