Çölyaktan kansere uzanan yolculukta uzmanların uyarıları dikkat çekti! O besinlerden uzak durmayanlar yandı

Çölyaktan kansere uzanan yolculukta uzmanların uyarıları dikkat çekti! O besinlerden uzak durmayanlar yandı
Çölyak hastalığı ile ilgili açıklamalarda bulunan uzmanlar, bu hastalığa yakalanan kişilerin özellikle bazı besinlerden uzak durmaları gerektiğini belirtti. İşte o besinlere dair detaylar…

Son dönemlerde sık sık gündeme gelen ve yalnızca ülkemizde değil birçok dünya ülkesinde de yaygın olarak görülmeye başlanan çölyak hastalığı, uzmanların açıklamalarına da konu olmaya başladı. Bu hastalık türünün mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini aksi takdirde kanser rahatsızlıklarının ortaya çıkabileceğini ifade eden uzmanlar, önemli açıklamalarda bulundu.

Genel olarak 1 yaşından sonra glutenli yiyeceklerin tüketilmeye başlandığını belirten uzmanlar, o süreçte ortaya çıkan bazı semptomların çölyak hastalığının sinyallerini verdiğini ifade etti. Yaşam kalitesini düşüren bu rahatsızlığın ardından ciddi rahatsızlıkların da gelebileceğini ifade eden uzmanlar, bu nokta beslenme alışkanlıklarına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

YÜZDE 1 İHTİMAL

Çölyak rahatsızlığının her yaş grubunda ortaya çıkabileceğini ifade eden uzmanlar, bu hastalık türünde arpa, çavdar ve buğdayın etkili olduğunu belirtti. İleri yaşlarda da gözlenebilen bu rahatsızlığın her 100 kişiden 1’inde ortaya çıktığını ifade eden uzmanlar, tedavisi mümkün olmayan çölyakta beslenme düzeninin ve alışkanlıklarının oldukça önemli olduğunu vurguladı. Diyet listelerine mutlaka sadık kalınması gerektiğini ifade eden uzmanlar, hastalığın belirtilerini ise şu şekilde sıraladı:

- Büyüme geriliği, anoreksi, anemi, karın şişliği, kas zayıflığı, sık dışkılama, kusma, ishal, kaşıntılı döküntüler, kemik ağrıları, karaciğer hastalıkları, ağız ülserleri, aşırı stres hali.

Yukarıda belirtilmiş olan semptomların en az birinin gözlenmesi durumunda mutlaka bir hekime başvurulması gerektiğini ifade eden uzmanlar, vakit kaybının kişinin aleyhine olduğunu vurguladı.

BU BESİNLERE DİKKAT

5f4ebbb55cf3b00f44b7383f.webp

Çölyak hastalarının glutensiz beslenme şeklini mutlaka benimsemeleri gerektiklerini ifade eden uzmanlar, uzak durulması gerekilen bazı besinleri ise şu şekilde sıraladı:

- Çavdar, arpa, yulaf, buğday, bulgur pilavı, irmik, yaş pasta, unlu tatlılar, börek.

Ayrıca; una bulanarak pişirilen balık ve köfte, hazır çorba, tuzlu ve soslu kuruyemiş, ketçap, dondurma, puding, sirke ve mayonez gibi besinlerden de uzak durulması gerektiğini ifade eden uzmanlar, aksi takdirde ciddi sağlık sorunlarının tetikleneceğini belirtti.

Kaynak:İhlas Haber Ajansı (İHA)

Bu haber toplam 291 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.