Sıcaklara bağlı ölümler yeni normal olabilir

Sıcaklara bağlı ölümler yeni normal olabilir
Sıcaklara bağlı ölümler yeni normal olabilir

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, küresel hava sıcaklığının rekor seviyelerde yükselmesi sonucunda sıcak havalara bağlı can kayıplarında artış yaşanabileceğini belirtti.

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, küresel hava sıcaklığının rekor seviyelerde yükselmesinin sıcaklara bağlı can kayıplarında artışa neden olabileceğini vurguladı. Kurnaz, iklim olaylarının zaman içinde şekilleneceğini belirtirken, ağustos ayının ilk yarısına kadar her gün yeni bir sıcaklık rekorunun beklenebileceğini ifade etti.

Prof. Dr. Levent Kurnaz, küresel hava sıcaklıklarının ardı ardına yaşanan rekor yükselişlerinin süreceğine dikkat çekerek, 4 Temmuz'da yaşanan 17,18 derecelik sıcaklık rekorunun yarın daha da yüksek olabileceğini tahmin etti. Kurnaz, ağustos ayının ilk yarısının sonuna kadar yaklaşık 10-15 yeni sıcaklık rekorunun kırılabileceğini ifade etti.

Kurnaz, artan hava sıcaklığının tarım ürünlerine zarar verebileceğini ve bu durumun sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada tarım sektörünü tehdit ettiğini söyledi.

Küresel ısınma nedeniyle Pakistan, Hindistan ve Bangladeş gibi bölgelerin diğerlerine göre daha fazla ısındığını belirten Kurnaz, bu bölgelerde insan dayanıklılığının üstünde sıcaklıkların oluşacağını ve milyonlarca insanın sıcak hava nedeniyle hayatını kaybedebileceğini vurguladı. Bu durumun göç dalgalarını da tetikleyebileceğini ve dünyada yaygın sorunlara yol açabileceğini ifade etti.

Prof. Dr. Levent Kurnaz, dünya genelinde rekor sıcaklıklara ulaşılmasının aşırı sıcaklara bağlı can kayıplarında büyük bir artışa neden olabileceği uyarısında bulundu. 2003 yılında Avrupa'da yaşanan 35 bin can kaybının hatırlattığı önemli bir örneği veren Kurnaz, ilerleyen günlerde yaşanabilecek can kayıplarının normal hale gelebileceğini ve milyonları bulabileceğini dile getirdi.

Kaynak:Anadolu Ajansı (AA)

Bu haber toplam 8 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.