Balıkçılar, av yasağının başlamasıyla limanlara demirledi

Balıkçılar, av yasağının başlamasıyla limanlara demirledi
Endüstriyel avcılık yapan balıkçı gemilerini (gırgır ve trol) kapsayan av yasağının başlamasıyla Sakarya, Zonguldak ve Kocaeli'de kıyıya çekilen balıkçılar, teknelerin bakımı ve ağların onarımı için kolları sıvadı.

Sakarya'nın Karadeniz'e açılan kapısı Karasu ilçesinde teknelerini kıyıya yanaştıran balıkçılar, 1 Eylül'de yeniden "vira bismillah" demek için her sene yapılan onarım işlerine başladı.

Karasu Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Atilla Bıçakcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, balıkçıların kötü bir sezon geçirdiğini ve umduklarını bulamadığını belirtti. Sezonun palamutla başladığını ancak umdukları kadar avlanamadıklarını ifade eden Bıçakcı, kış balıkçılığından da suyun geç soğuması nedeniyle istifade edemediklerini dile getirdi.

Midye teknelerinin her gün ortalama 10 ton civarında midye avladığını söyleyen Bıçakcı, "Onlar için kayıp söz konusu olmadı. Ortasu teknelerimiz vardı, iki üç tanesi hamsi avına gitti. Birkaç sefer hamsi aldılar. Ancak bu seneyi kayıplarla atlattık. Umduğumuz gibi bir sezon geçirmedik." dedi.

Teknelerin ve ağların bakımının önemine dikkat çeken Bıçakcı, "Ağlarımızı da elden geçireceğiz. Önümüzdeki sezon için hazırlıklarımızı tamamlayacağız. Geçen sezon umduğumuzdan fazla palamut çıktı. Bu sene hiç olmadı. Tahmin ediyorum, önümüzdeki sene yine palamutta patlama yaşayacağız." şeklinde konuştu.

İlçede 18 yıldır balıkçılık yapan Ekrem Aydın ise, geçen seneye kıyasla bu sezon arasında büyük farklar olduğunu belirterek, "2022'de süper bir balıkçılık dönemi yaşandı. Geçen sezon inanın 4 palamut yakaladım. Şimdi bakım yapıyoruz ve bu seneden çok umutluyuz." şeklinde konuştu.

Zonguldak'ta ise Kozlu Su Ürünleri Kooperatifi Müdürü Şahin Sarıtaş, istedikleri gibi bir sezon geçiremediklerini ifade etti. Özellikle palamut bakımından balıkçıların beklentilerini karşılayamadığını belirten Sarıtaş, "Tuttukları balıklar sadece masraflarını karşıladı. Kalkanda güzel balıklar vardı ama sonra o da bitti. Şimdi balıkçılar ağlarını onarıp teknelerini tamir etmeye başladı. Bu sezon balıkçılık anlamında zayıf geçti." şeklinde konuştu.

Sarıtaş, önümüzdeki yıl bereketli bir sezon geçirmek ve vatandaşlara ucuz balık sunmak istediklerini ekledi.

Kocaeli'nin Karamürsel ilçesinde ise av sezonunun başlamasıyla endüstriyel avcılık yapan gırgır ve trol araçları limana yanaştı. Ereğli Limanı'na demirleyen balıkçılar, ağ ve teknelerinin bakım ve onarımını yapıyor.

33 yaşındaki balıkçı İsmail Erdoğan, meslekte ailesinin 3. kuşağı olduğunu ve işi babasından öğrendiğini belirtti. Bu sezon hamsi bolluğu yaşadıklarını ancak palamut ve lüferin olmadığını ifade eden Erdoğan, "Sadece hamsi var. İnşallah önümüzdeki sezon için balıkçı ağabeylerimiz ve reisler, palamut ve lüferin bol olacağını belirtiyor. Şu anda yasağa girdik, teknelerimizi bakıma aldık." dedi.

Kaynak:İlke Haber Ajansı (İLKHA)

Bu haber toplam 3 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.