Esnek güneş panellerinde verimlilik, rekor seviyelere ulaştı

Esnek güneş panellerinde verimlilik, rekor seviyelere ulaştı
Bilim insanları, "mucize malzeme" denen perovskiti kullanarak esnek güneş panellerinde rekor seviyede verimlilik elde etti. Basılmış levhalar araba tavanlarına veya tentelere takılabilir ve araştırmacılar bunun yenilenebilir enerji sektöründe "ezber bozdu

Avustralya ve Birleşik Krallık'taki araştırmacıların geliştirdiği hafif güneş panelleri, Güneş enerjisinin yüzde 11'ini elektriğe dönüştürebiliyor ve bu oran ticari kullanıma uygun hale getiriyor. Bu paneller, esneklikleri sayesinde kavisli çatılar, tenteler ve araçlar gibi daha önce kullanılamayan yerlerde de kullanılabiliyor.

Cambridge Üniversitesi, Monash Üniversitesi, Sidney Üniversitesi ve New South Wales Üniversitesi'nden bilim insanlarından oluşan uluslararası ekip, güneş pillerini bükülebilir rulolar üzerine basmak için yeni bir teknik kullanarak bu büyük atılımı gerçekleştirdi. Bu paneller, gazete baskısına benzer rulodan ruloya tekniğiyle basılarak sürekli, büyük ölçekli üretime olanak sağlıyor.

esnek-gunes-panellerinde-verimlilik-rekor-seviyelere-ulasti-0631249b.jpeg

Perovskit güneş pilleri, geleneksel silikon güneş pillerine kıyasla daha yüksek bir verimlilik sağlayabilecek potansiyele sahip olmalarıyla övülüyor. Çin'deki araştırmacılar geçen kasımda, silikon-perovskit tandem güneş pili kullanarak güneş panelinden elektrik üretiminde rekor bir verimlilik elde etmişti.

Son testlerde elde edilen yüzde 11'lik verimlilik, esnek basılmış güneş panellerinin sunduğu verimlilik seviyelerinden çok daha yüksek olup, çeşitli alanlarda kullanılabileceklerini gösteriyor. Bunlar arasında afet yardımından uzay araştırmalarına kadar geniş bir yelpaze bulunuyor.

CSIRO, yeni güneş panellerini daha da geliştirmek ve ticarileştirmek için sektördeki ortaklarla işbirliği arayışında olduğunu açıkladı. Yeni güneş panelleri hakkındaki detaylar, Nature Communications dergisinde yayımlanan bir çalışmada detaylandırıldı.

Kaynak:İlke Haber Ajansı (İLKHA)

Bu haber toplam 4 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.