Hayvana şiddet, temel insani duyguların eksikliğinden kaynaklanıyor!

Hayvana şiddet, temel insani duyguların eksikliğinden kaynaklanıyor!
Aydın, son günlerde gündemde olan ve kamuoyunun vicdanını yaralayan hayvana şiddet konusunu değerlendirdi.

Uzman Klinik Psikolog Cumali Aydın, hayvanlara yönelik şiddetin, sadece hayvan haklarıyla ilgili olmadığını, aynı zamanda insan haklarını da içerdiğini vurgulayarak, "Bu, insan temelli değerler olan empati, adalet, hakkaniyet, vicdan ve merhamet gibi kavramları da içerir." şeklinde konuştu.

Aydın, son günlerde gündemde olan ve kamuoyunun vicdanını yaralayan hayvana şiddet konusunu değerlendirirken, bu şiddetin sadece hayvanlar üzerinde değil, aynı zamanda insanlar üzerinde de derin etkileri olduğunu ifade etti. Şiddetle karşılaşanların yaşadığı duygusal tepkilerin, sadece hayvanların değil, aynı zamanda insanların kendilerini ve sevdiklerini de etkilediğini belirtti. Bu duygusal tepkilerle birlikte, insanların korumacı davranabileceğini ve öfkeyle tepki verebileceğini söyledi.

Hayvana şiddetin genellikle, empati, merhamet ve vicdan gibi temel insan duygularının gelişmemiş veya yok olduğu kişilerde görüldüğünü dile getiren Aydın, bu kişilerin genellikle kişilik bozuklukları, özellikle anti sosyal kişilik bozukluğu veya psikopati ile ilişkilendirildiğini belirtti.

Devletin hayvana şiddeti önlemek için çeşitli önlemler alabileceğini belirten Aydın, bu önlemlerin cezaların caydırıcılığını artırmak ve eğitimde vicdan ve merhamet gibi konulara daha fazla önem vermek olduğunu ifade etti. Ayrıca, toplumun tepkilerini dile getirerek devlet yetkililerini bilgilendirebileceğini ve ailelerin çocuklarına bu değerleri aşılayarak şiddeti önleyebileceğini vurguladı. Çünkü şiddetin modellenerek öğrenildiğini ve bu nedenle kendi davranışlarının çocuklara örnek olmasının önemli olduğunu söyledi.

Kaynak:İlke Haber Ajansı (İLKHA)

Bu haber toplam 3 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.