Gıda etiketlerine yeni düzenleme: Bu ifadelere izin yok!

Gıda etiketlerine yeni düzenleme: Bu ifadelere izin yok!
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Gıda ürünlerinin etiketlerinde, gıdanın içeriği hakkında yanıltıcı bilgiler verilmesini önlemek amacıyla yeni düzenlemeler yapıldı. Bu kapsamda, gıda bileşenlerinin yerine tamamen aroma vericilerin kullanıldığı ürünlerde, gerçek gıda görselleri yerine aroma ile ilgili gerçekçi görseller kullanılamayacak.

Ayrıca, gıdanın adı artık tüketicinin ilk bakışta göreceği yere, aynı punto, aynı stil ve karakterde yazılacak. Bu şekilde, tüketicilerin ürünler arasında kolayca karıştırılmasının önüne geçilmesi hedefleniyor. Gıda etiketlerinde yanıltıcı görsellerin kullanılmasına izin verilmeyecek.

Benzer şekilde, birbirine benzeyen gıdaların etiketlerinde, "… tadında", "… lezzeti", "… keyfi" gibi ifadeler kullanılarak tüketicilerin yanıltılmasına izin verilmeyecek. Örneğin, bitkisel margarinde "tereyağı keyfi" veya "tereyağı lezzeti" gibi ifadelerin kullanılması yasaklanacak.

Bu yeni düzenlemelere uyum sağlamak için gıda işletmecilerine 31 Aralık 2026'ya kadar süre tanınacak. Bu tarihten sonra uygun olmayan gıdalar piyasada bulunamayacak ve söz konusu düzenlemelere uymayan ürünlerin satışı durdurulacak. Bu adımların, tüketicilerin daha doğru ve şeffaf bilgilere erişimini sağlayarak gıda güvenliğini artırması hedefleniyor.

Kaynak:İlke Haber Ajansı (İLKHA)

Bu haber toplam 2 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.