Merkez Bankası'ndan hükümete enflasyon mektubu

Merkez Bankası'ndan hükümete enflasyon mektubu
Merkez Bankası, 2023 enflasyonunun tutmaması nedeniyle hükümete mazeret mektubu gönderdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB), hükümete gönderdiği mektupta, 2023'ün ikinci yarısında dış finansman koşullarının belirgin şekilde iyileştiği, rezervlerin istikrarlı artış gösterdiği, talep koşullarının cari işlemler açığına yansıyacak şekilde güç kaybetmeye başladığı, Türk lirası varlıklara yönelik iç ve dış talebin güçlendiği belirtilmiştir.

TCMB, 1211 sayılı Merkez Bankası Kanunu'nun 42. maddesi uyarınca, enflasyon hedefine ulaşılamaması durumunda hükümete yazılı olarak bildirim yapma ve kamuoyuna açıklama yükümlülüğünü hatırlatmıştır. Mektupta, 2023 yılı enflasyonunun belirgin şekilde hedef etrafında konulan belirsizlik aralığının üzerinde gerçekleştiği ve bu durumun nedenlerine değinilmiştir.

Enflasyonun yükselmesinde etkili olan unsurlar arasında, döviz kuru gelişmeleri, ücret artışları, hizmet enflasyonundaki katılık ve akaryakıt fiyatlarındaki ani yükseliş gibi faktörlerin olduğu belirtilmiştir. Ayrıca, vergi ayarlamaları ve akaryakıt fiyatlarındaki artışlar da enflasyonun yükselmesine katkı sağlamıştır.

Mektupta ayrıca, parasal sıkılaştırma politikalarının finansal koşullar üzerinde etkili olduğu ve bu politikaların talep koşullarına da yansımaya başladığı ifade edilmiştir. Dış finansman koşullarının iyileştiği, rezervlerin arttığı ve Türk lirası varlıklara olan talebin güçlendiği belirtilerek, bu gelişmelerin para politikasının etkinliğine katkı sağladığı vurgulanmıştır.

Kaynak:İlke Haber Ajansı (İLKHA)

Bu haber toplam 1 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.