NATO'dan Avrupa Brliği ordusu açıklaması

NATO'dan Avrupa Brliği ordusu açıklaması
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO'nun Avrupa güvenliğinin temel taşı olduğunu ve öyle de kalacağını söyledi.

Jens Stoltenberg, Bild gazetesine yaptığı açıklamada Avrupalı müttefiklerinin korunmasına devam edeceklerini vurgulayarak, "NATO, Avrupa güvenliğinin temel taşıdır ve öyle de kalacaktır." dedi. NATO'nun asıl amacının savaşmak değil, savaşı önlemek olduğunu belirten Stoltenberg, "Ve bunu 75 yıldır başarıyla yapıyoruz." diye ekledi.

Avrupa Birliği'nin bir orduya ihtiyacı olup olmadığı konusunda ise Stoltenberg, "AB'nin NATO'su var. Avrupalı NATO müttefiklerinin de NATO'su var. Dolayısıyla NATO, Avrupalı NATO müttefiklerinin korunmasını sağlayan bir örgüttür." şeklinde konuştu. Ancak, AB'nin savunma üretimini arttırma ve Avrupa'daki savunma sanayindeki parçalanmayı giderme çabalarını memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti.

Rusya'nın istihbarat faaliyetlerinin Avrupa'da aktifleştiği yönündeki soruyu yanıtlayan Stoltenberg, "Rus istihbarat servislerinin uzun yıllardır Avrupa ülkelerinde faaliyet gösterdiğini görüyoruz. Ayrıca faaliyetlerini artırma girişimlerinde bulunduklarını da görüyoruz." şeklinde konuştu. NATO'nun bu durumu yakından takip ettiğini ve müttefikleri arasında istihbarat paylaşımı konusunda çalışmalar yürüttüğünü belirtti.

Ukrayna'ya NATO müttefikleri tarafından sağlanan askeri destekle ilgili olarak Stoltenberg, "NATO müttefiklerinin Ukrayna'ya sağladığı önemli askeri desteğin bir örneği, F-16'ları tedarik etmesi ve eğitim ile silah sağlamasıdır." dedi. Ancak, F-16 savaş uçaklarının Ukrayna'daki savaşı tümden değiştirecek "tek bir sistem" olmadığını vurguladı.

Son olarak, Stoltenberg, NATO'nun güney kanadında Türkiye'nin önemine dikkat çekerek, "AB üyesi olmayan bir müttefik. NATO üyesi ama AB üyesi değil. Güney kanadı için, Karadeniz için, Irak ve Suriye sınırı için son derece önemli." şeklinde konuştu.

Kaynak:İlke Haber Ajansı (İLKHA)

Bu haber toplam 1 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.