Türkiye Silahlı Kuvvetler anlaşmasından resmen çekildi

Türkiye Silahlı Kuvvetler anlaşmasından resmen çekildi
Türkiye, Avrupa'da Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması'ndan (AKKA) çekildiğini açıkladı. Kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla birlikte 8 Nisan'dan itibaren geçerli olacağı belirtildi.

Türkiye, 1990 yılında Paris'te imzalanan ve soğuk savaş döneminde Avrupa'daki silahlı güçlerin hareket ve malzemelerine kısıtlar öngören Avrupa'da Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması'ndan (AKKA) çekilme kararı aldı.

Rusya'nın Kasım 2023'te resmi olarak AKKA'dan çekildiğini açıklaması üzerine ABD ve NATO da yükümlülüklerini askıya aldı. Bu antlaşmanın uyarlanmış hali olan Avrupa'da Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması'nı 1999 yılında İstanbul'daki AGİT Zirvesi'nde bazı ülkeler, başta Rusya olmak üzere imzalamıştı.

Türkiye, anlaşmadan çekilme kararıyla ilgili olarak ABD'nin ve NATO'nun aldığı kararları üzüntüyle karşıladığını ifade etti ve tarafları antlaşmaya dönmeye çağırdı. Son dönemde artan gerginliklerin ardından Türkiye de antlaşmadan çekilme kararı aldı.

İlgili Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'nin 5 Nisan günlü sayısında yayımlanarak 8 Nisan'dan itibaren geçerli olacak şekilde duyuruldu. Bu kararla birlikte Türkiye, AKKA'dan resmi olarak çekilen ülkeler arasına katıldı, böylece Avrupa'da Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması'ndan çekilen son ülkelerden biri oldu.

Kaynak:İlke Haber Ajansı (İLKHA)

Bu haber toplam 3 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.