Tunceli'de Kurulan Tesiste Üreten Kadınlar Ekonomiye Katkı Sağlıyor

Tunceli'de Kurulan Tesiste Üreten Kadınlar Ekonomiye Katkı Sağlıyor
Tunceli'de İl Özel İdaresi ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından başlatılan bir proje kapsamında kurulan tesiste çalışan 11 kadın, kurutulmuş meyve ve sebzeleri üreterek satış yaparak gelir elde ediyor.

İl Özel İdaresi ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğiyle başlatılan proje, kadın istihdamını artırarak bölgedeki kadınların güçlenmesine katkı sağlıyor.

Tunceli'de faaliyete geçen tesiste çalışan 11 kadın, kurutulmuş meyve ve sebzelerin üretimini gerçekleştirerek ekonomik bağımsızlıklarını elde ediyor.

Anadolu Ajansı'nın Servis Ettiği Habere Göre; Tunceli'de kadın istihdamını teşvik etmek amacıyla hayata geçirilen "Üreten Kadınlar Güçlü Yarınlar Projesi" kapsamında kurulan tesiste, kadınlar elde ettikleri ürünleri belirli aralıklarla satarak gelir elde ediyor. Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) desteğiyle hayata geçirilen proje, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylanarak 1 milyon 938 bin 420 lira destek almayı başardı.

ekonomiye-katki-sagliyorr.jpg

Teknolojik Dönüşümle Atıl Bina Canlanıyor

Atatürk Mahallesi'nde bulunan tek katlı atıl bir binanın, meyve sebze kurutma ve istiridye mantarı üretim tesisi haline getirilmesiyle birlikte, bölgedeki kadınlar için yeni istihdam olanakları doğdu. Proje kapsamında eğitimlerden geçen 11 kadın, yaklaşık 4 ay önce üretim tesisinde çalışmaya başladı.

Doğal ve Organik Ürünler Üretimi

Tesiste üretilen meyve ve sebzeler, tamamen doğal yöntemlerle kurutuluyor. Kadınlar, elma, armut, mandalina, portakal gibi çeşitli meyveleri özenle işleyerek, katkı maddesi kullanmadan kurutuyorlar. Ürünlerin doğal lezzeti ve besin değerinin korunması, tüketicilerden olumlu geri dönüşler alıyor.

Tesis çalışanlarından Özlem Dinlergüler Topaç, üretim sürecine dair, "Meyve sebze kurutma işlemi uzun bir süreç ve yaklaşık 8 saat sürüyor. Bu süreçte meyvelerimiz hiçbir şekilde besin değerini kaybetmiyor ve sadece nemini alıyoruz." dedi. Topaç ayrıca, kadınların üretim sürecine dahil olmasının önemini vurgulayarak, "Üretmek kadınların işi diyorum, 'her yerde varız' demek istiyoruz." şeklinde konuştu.

Bölgedeki Kadınların Güçlü Duruşu

Tunceli'de kadınların çalışma alanlarının kısıtlı olduğuna dikkat çeken Yüksel Leyla Tan, "Bu tesisi büyüttükçe kadın çalışan sayısını artırmayı hedefliyoruz. Tunceli kadınları gerçekten güçlüler ve her şeyin üstesinden gelebilirler." şeklinde konuştu.

Aile Ekonomisine Katkı ve Güçlenme

Meral Boy ve Gülçin Atan da tesiste çalışmanın aile ekonomisine katkı sağladığını vurgulayarak, doğal ve organik ürünlerin tüketiciler tarafından beğenildiğini belirttiler. Atan, "Bizim ürünlerimizde kesinlikle şeker ya da herhangi bir katkı maddesi yok." şeklinde konuştu.

Tunceli'deki üreten kadınlar, doğal ürünlerin işlenmesiyle ekonomiye katkı sağlarken, aynı zamanda güçlü bir dayanışma örneği sergiliyorlar.

Kaynak:Anadolu Ajansı (AA)

Bu haber toplam 118 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.