Uzmanından LGS tercihi yapacak öğrencilere uyarı

Uzmanından LGS tercihi yapacak öğrencilere uyarı
Bingöl Rehberlik Araştırma Merkezinde görevli psikoloji danışmanı Hamza Ayaz, LGS tercihleri başlayan öğrenci ve velilere tavsiyelerde bulundu.

Bingöl Rehberlik Araştırma Merkezi'nde görevli psikoloji danışmanı Hamza Ayaz, 3-19 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşecek LGS tercihleriyle ilgili öğrencilere ve velilere tavsiyelerde bulundu. Ayaz, her okulda tercih komisyonlarının kurulduğunu ve bu komisyonlarda psikoloji danışmanlarının da görev aldığını belirtti.

Tercih yaparken velilerin psikolojik danışmanlardan destek alabileceklerini vurgulayan Ayaz, daha doğru tercihler yapabilmek adına nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattıklarını söyledi. Yerleştirmede üç aşama olduğunu belirten Ayaz, yerel yerleştirme ve merkezi yerleştirme olmak üzere iki farklı tercih türü olduğunu ifade etti. Merkezi yerleştirmede öğrencilerin yaklaşık olarak 10 tercih yapabileceğini ve yüzdelik dilimlerini göz önünde bulundurmaları gerektiğini belirtti. Örneğin, %5'lik bir dilime sahip olan bir öğrenci, %2 veya %3 dilimlere sahip okulları da tercih edebileceğini ancak garantilemek adına %7, %8 veya %9 dilimlere sahip okulları da göz önünde bulundurması gerektiğini söyledi.

Ayaz, öğrencilerin tercih edecekleri okullarda kendi ilgi alanlarına yönelik bölümlerin olup olmadığına dikkat etmeleri gerektiğini ifade etti. Örneğin, tıp veya diş hekimliği gibi bölümleri hedefleyen bir öğrencinin sayısal alanında eğitim veren okulları tercih etmesi gerektiğini belirtti. Aynı şekilde, hukuk veya dil bölümlerini hedefleyen öğrencilerin ilgili alanlarda eğitim veren okulları tercih etmeleri gerektiğini söyledi.

Ayrıca, tercih edilen okulun sosyal, sportif ve bilimsel imkanlarını da göz önünde bulundurmanın önemli olduğunu vurgulayan Ayaz, okulların mezun yerleştirme durumunu, eğitim kadrosunu ve öğrencinin evine yakınlığını da dikkate almaları gerektiğini belirtti.

Tercih sürecinde öğrenci ve velilerin ortak bir karar vermesinin önemli olduğunu vurgulayan Ayaz, velilerin kendi isteklerini öğrencilere dayatmaması gerektiğini söyledi. Bu şekilde yapılan dayatmaların öğrencinin motivasyonunu olumsuz etkileyebileceğini ifade etti. (İLKHA)

Kaynak:İlke Haber Ajansı (İLKHA)

Bu haber toplam 100 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.