Borcu olanlar için müjdeli haber! Meclis’e sunuldu, o borçlar tamamen silinecek!

Borcu olanlar için müjdeli haber! Meclis’e sunuldu, o borçlar tamamen silinecek!
Borçlu vatandaşlara müjdeli haber geldi! Meclis’e Cuma günü sunulan ve 80 madde içerek torba yasa teklifi, Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcu olanlar için af niteliği taşıyor. Bu da GSS borcu olan vatandaşların belirli şartlar altında borçlarının silinece

Borcu olan vatandaşlar için sevindiren bir haber geldi. Cuma günü Meclis’e sunulan 80 maddelik torba yasa teklifi, Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcu olanlara af niteliğinde bazı avantajları içeriyor. Söz konusu teklife göre belirlenen tarihten önceki prim borçları ve bu borçlardan doğan gecikme cezaları tamamen silinecek. Peki düzenlemeden kimler yararlanabilecek?

Türkiye’de ikamet eden ve sağlık hizmetlerinden yararlanan herkes için geçerli olan Zorunlu Genel Sağlık Sigortası (GSS) ile ilgili düzenleme yolda. İşçi, işveren, kamu çalışanları ve emekliler, bu kişilerin bakmakla yükümlü olduğu eş, çocuk, anne ve babaları, 1 Ocak 2012’den bu yana GSS kapsamında sağlık hizmeti alabiliyor. Atılan adım ile birlikte GSS borçları belli şartlar altında tamamen silinecek. İşte detaylar…

GSS BORCU NEDİR?

sdf-borcu-olanlar-dikkat-yarin-son-gun.webp

GSS kapsamında, kendi sigortalı sayılmayıp, bakmakla yükümlü olduğu ailesinden de sağlık hizmeti alamayan vatandaşlar, SGK tarafından GSS kapsamına alınıyor. Bu kişiler için de doğrudan başvuruda bulunmasa bile zorunlu olarak GSS tescili yaptırılıyor. Ancak GSS tescili yapılan kişilerin de primlerini kendileri ödemek zorunda. Aylık prim tutarı ise 402,44 TL.

Ödeme gücü olmayan vatandaşların prim ödemeleri hazineden karşılanıyor. Bunun için de gelir testi sonucunda kişilerin hane içinde kişi başına gelir seviyesinin, net asgari ücretin üçte birinden (3.800 TL) daha az olması gerekiyor. Ancak gelir testine girmemiş olan kişilere prim borcu yansıtılıyor. Çoğu kişi de bu borcu ödeyemiyor.

GENÇLERİN ÇOĞU BORÇLU OLDUĞUNU BİLMİYOR

Bir diğer yandan Türkiye’de birçok genç, mezun olduktan sonra, ücretsiz yararlandıkları bu haktan daha sonrasında GSS kapsamına girdiklerini bilmiyor. Gelir testi de yaptırmayan gençlerin borcu da birikiyor. Meclis’e sunulan torba yasa teklifi, GSS prim borçlarının affına işaret ediyor.

Kaynak: Haber Merkezi

Kaynak:Haber Merkezi

Bu haber toplam 180 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.