E- Devlet' e Giren Emekli Gördüğüne İnanamadı! Maaş Bilgisin'de 'SEYYANEN' Bilmecesi

E- Devlet' e Giren Emekli Gördüğüne İnanamadı! Maaş Bilgisin'de 'SEYYANEN' Bilmecesi
 hozathaber.com Muhabiri
Kök maaş nasıl bulunuyor? İşte en düşük emekli maaşı hesaplaması Kök maaş nasıl bulunuyor?

Milyonlarca emekli, maaşlarına yapılacak olan zammın kesinleşmesini beklerken, kök maaşlarını bilmedikleri için hesaplamalar yapamıyorlar. Ancak kök maaşı bulmanın oldukça kolay yöntemleri bulunuyor. Emekliler, birkaç dakika içinde kök maaşlarını bulup yeni maaşlarını hesaplayabilirler. Bununla birlikte, emekli maaşlarına yapılacak düzenlemeler ve zam oranlarının artırılması, en düşük emekli maaşının da yükseltilmesi bekleniyor.

En düşük emekli maaşı alan kişilerin çoğu kök maaşlarını bilmedikleri için, aslında hak ettikleri gerçek aylıkları hakkında net bir fikirleri yok. Bu nedenle, maaşlara yapılan zamlarla birlikte kök maaşlarının ne kadar olduğunu tahmin etmekte zorlanıyorlar.

Kök maaşı bulmanın kolay bir yöntemi mevcut. e-Devlet şifresi olan tüm SSK ve Bağ-Kur emeklileri, kök maaşlarını birkaç dakika içinde tespit edebilirler.

e-devlet-e-giren-emekli-gordugune-inanamadi-maas-bilgisinde-seyyanen-bilmecesi.jpg

SSK ve Bağ-Kur emeklileri için kök maaşı bulmak oldukça basit. SSK'dan emekli olanlar, e-Devlet'e giriş yaparak arama kısmına "4A Emekli Aylığı" yazıp çıkan ilk bağlantıya tıklamaları gerekiyor.

Milyonlarca emeklinin beklediği ek zamma ilişkin açıklama, AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler tarafından yapıldı. Güler, etki analizleri, bütçe imkanları ve oransal artış değerlendirmesinin Kabine'de önümüzdeki hafta ele alınacağını belirtti.

HESABA YATAN İLE E-DEVLET AYNI DEĞİL

Güler, "Önemli olan bütçe imkanlarıyla karşılamaktır, sadece bir oranın belirlenmesi değil. Bütçeyi ortaya koymamız lazım, bakanlığımız çalışıyor, bugün ön görüşmeyi yaptık. Önümüzdeki haftaya kadar neticelenirse kabinede değerlendirilir, sonra kanun teklifimize koyarız, üçüncü haftamızda netleştirmiş oluruz, çalışıyoruz." şeklinde konuştu.

Emekliler, kök maaşlarını tespit ettikten sonra son yapılan ancak kesinleşmeyen yüzde 37,57 oranındaki zammı da ekleyerek yeni kök maaşlarını hesaplayabilirler. Örneğin, kök maaşı 5300 lira olan birisi yüzde 37,57 zamla birlikte 1991 lira 21 kuruş zammı hak eder. Böylece kök maaşı 7291.21 liraya ulaşır. Üzerine yüzde 4 oranında ek ödeme olan 291,64 lira da eklendiğinde kök maaş 7582.85 liraya yükselir. Yani güncel rakamlarla en düşük emekli maaşı olan 7500 liranın üstüne çıkmış olur.

Emekli maaşlarına yapılacak zammın belirlendiği Ocak ve Temmuz aylarına ilişkin olarak, milyonlarca memur, asgari ücretli ve SSK, Bağ-Kur, tarım emeklisini enflasyon rakamlarına odaklanmıştı. Aralık ayı enflasyonunun açıklanmasıyla birlikte, memur ve memur emeklisine yüzde 49,25, asgari ücretliye enflasyondan bağımsız olarak yüzde 49,11 ve emeklilere ise 2023 yılının ikinci yarısına ait aylık enflasyon rakamlarının kümülatif toplamı olan yüzde 37,57 oranında zam yapıldı.

En düşük emekli maaşı mevcut 7500 lirayken, bu rakamın 11 bin liranın üzerine çıkarılması ve emeklilerin maaş zamlarının da yüzde 50 civarına tamamlanması beklentisi ortaya çıktı.

Kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın emeklilere verilecek zammı açıklaması ve sonrasında Meclis'te yapılacak düzenleme ile emeklilerin maaşlarını alma tarihlerinden önce yeni zammın kanunlaşması bekleniyor.

Bu haber toplam 22 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.