Makine ihracatı ilk 2 ayda 4,4 milyar dolar oldu

Makine ihracatı ilk 2 ayda 4,4 milyar dolar oldu
Yılın ilk 2 ayı sonunda Türkiye'nin serbest bölgeler dahil toplam makine ihracatı 4,4 milyar dolar oldu.

Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) verilerine göre, Türkiye'nin serbest bölgeler dahil toplam makine ihracatı, yılın ilk 2 ayında 4,4 milyar dolar olarak belirlendi. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 20'lik yüksek artışın baz etkisi gözlemlenmesine rağmen, bu dönemde bir gerileme yaşanmadı. İnşaat ve madencilik makineleri, tekstil ve konfeksiyon makineleri ile gıda sanayi makineleri ihracatında miktar olarak yüzde 29'a, değer olarak yüzde 22'ye varan artışlar dikkat çekti.

Ancak, elektrik motorları ve jeneratörler ile takım tezgahları ihracatında miktar olarak yüzde 28'e, değer olarak yüzde 25'e varan gerilemeler meydana geldi. Rusya'ya yapılan makine ihracatının yaptırımlar nedeniyle azalmaya devam ettiği belirtilirken, Almanya ve ABD'nin toplam makine ihracatı içindeki payının yüzde 21,5'e yükseldiği ifade edildi.

MAİB Başkanı Kutlu Karavelioğlu, yaptığı açıklamada, Rusya'ya yönelik yaptırımların dünya makine ticareti üzerindeki etkilerine değinerek, bu durumun Türkiye'nin makine sektörünü olumsuz etkilediğini söyledi. Ayrıca, küresel sıkılaşma ortamında mali toparlanmaya dair ilk işaretlerin oluştuğunu belirtti. Karavelioğlu, dünya ticaretinin petrolden sonraki en büyük kalemini oluşturan makinelerdeki teknolojik kutuplaşmanın Türkiye'nin ihracatına olumlu yansımasına rağmen, ithalatına fayda sağlamadığını ifade etti.

Üretimin yeniden paylaşımının ve ikiz dönüşümün merkezinde yer alan makine sektörüne yönelik stratejik yaklaşımın 12. Kalkınma Planı'nda da devam ettiğini söyleyen Karavelioğlu, yerli makine üretiminin artırılmasının önemine vurgu yaptı. Son olarak, Türkiye'nin yerli üretimine daha fazla önem vermesi gerektiğini ve yatırımların yoğunluğunun haksız rekabete fırsat vermemesi gerektiğini belirtti.

Kaynak:Anadolu Ajansı (AA)

Bu haber toplam 3 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.