Tarım ve Orman Bakanlığından Yeni Düzenleme: Gıda Etiketlerinde Değişiklikler

Tarım ve Orman Bakanlığından Yeni Düzenleme: Gıda Etiketlerinde Değişiklikler
 hozathaber.com İnternet Editörü
Tarım ve Orman Bakanlığının gıda etiketleri ve paketleri üzerine sunduğu değişiklik, Resmî Gazete'de yayımlandı.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından üzerinde çalışılan yeni düzenleme, Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, 6 Nisan 2024 tarihinde yürürlüğe girdi.

Bu düzenleme, özellikle gıda paketleri üzerinde yer alan bilgilerde önemli değişiklikler getiriyor. Artık paket üzerinde aroma verici kullanılan ürünlerin etiketinde, o aromayla ilgili gerçek gıda görseli kullanılmayacak. Ayrıca, gıda isimlerinde ve paket üzerindeki ifadelerde belirli düzenlemelere gidilecek.

f6d52b9bd4c12c19bbf711421cd4eaae4e40e8fe.jpeg

Resmî Gazete'de yayımlanan kararlar şu şekilde:

  • Üretiminde gıda bileşeni yerine tamamen aroma verici kullanılan bir gıdanın etiketinde aroma ile ilgili gerçek gıda görseli kullanılmayacak.
  • Üretiminde gıda bileşeni yerine tamamen aroma verici kullanılan bir gıdanın etiketinde aroma ile ilgili temsili görsel kullanılması halinde, gıdanın "aromalı" olduğu temsili görselin bulunduğu her yerde vurgulanacak veya "aromalı" olduğu belirtilecek.
  • Birbiriyle karıştırılabilecek bir gıdanın adında ve etiketinde, özelliklerini taşımadığı başka bir gıdanın adıyla birlikte "... tadında", "... lezzeti", "... keyfi" ve benzeri ifadeler kullanılmayacak.
  • Gıdanın adı, etiket üzerinde temel görüş alanında, bütün kelimeler aynı büyüklükte, aynı yazı tipinde, aynı stilde ve arka plan rengi ile kontrast oluşturacak şekilde yer alacak. Gıdanın adı etiket üzerinde temel görüş alanı dışında ayrıca yer alabilir.

Bu yeni düzenlemelerle birlikte, tüketicilerin gıda ürünleri hakkında daha net ve doğru bilgilere ulaşması sağlanmış olacak.

Bu haber toplam 6 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.