ABD'de Gerçekleştirilen Testlerde Yapay Zekâ, Pilotlarla Aşık Attı

ABD'de Gerçekleştirilen Testlerde Yapay Zekâ, Pilotlarla Aşık Attı
 hozathaber.com Muhabiri
ABD Hava Kuvvetleri, yapay zekâyı gerçek F-16 pilotlarına karşı savaş simülasyonuna soktu. Hatta bazı testlerde yapay zekâ gerçek pilotları alt etti.

ABD Hava Kuvvetleri, yapay zekâyı gerçek F-16 pilotlarına karşı savaş simülasyonunda test etti ve bazı durumlarda yapay zekânın gerçek pilotları alt ettiği belirtiliyor. Bu gelişme, yapay zekânın askeri uygulamalarda kullanılabilirliği üzerine önemli tartışmalara yol açıyor.

Özellikle siber saldırılar gibi olasılıklar üzerinden yapılan tartışmalar, yapay zekânın silah olarak kullanılıp kullanılamayacağı konusunda odaklanıyor. Ancak ABD Hava Kuvvetleri, savaş uçaklarını yapay zekâya emanet etme hazırlığında olduğunu belirtiyor.

Son yaşanan gelişmelerden biri, Edwards Hava Kuvvetleri Üssü'nde gerçekleştirilen tarihî bir uçuşta X-62A VISTA otonom savaş uçağının test edilmesi. Hava Kuvvetleri Sekreteri Frank Kendall'ın da bu uçuşta pilot koltuğuna oturduğu ve farklı senaryoların test edildiği aktarılıyor. Yapılan denemelerde, yapay zekânın bazı senaryolarda insan pilotları geride bıraktığı ifade ediliyor.

Hızlı manevralarda yapılan testlerde X-62A VISTA'nın insan pilotlarla kafa kafaya bir performans sergilediği belirtiliyor. Ancak bazı insan hakları grupları, ölüm ve yaşam gibi kritik kararların yapay zekâ tarafından alınmasına yönelik endişelerini dile getiriyor.

ABD Hava Kuvvetleri, yapay zekâya ciddi bir yatırım yapmaya devam ediyor ve 2028 yılına kadar insan pilotlarla aynı beceri seviyesindeki yapay zekâya sahip bin uçaklık bir filo oluşturma hedefi bulunuyor. Ancak konuyla ilgili henüz resmî bir açıklama yapılmış değil.

Bu haber toplam 4 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.