Tüberkülozla Mücadelede Bilinçlendirme: Dr. Esma Hanoğlu Ateş'ten Önemli Açıklamalar

Tüberkülozla Mücadelede Bilinçlendirme: Dr. Esma Hanoğlu Ateş'ten Önemli Açıklamalar
Tüberküloz Hastalığına Karşı Bilinçlendirme Çağrısı Yapıldı.

Tunceli İl Koordinatörü Dr. Esma Hanoğlu Ateş, 24 Mart Dünya Tüberküloz Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, tüberküloz hastalığının tedavisinin mümkün olduğunu vurguladı. Dr. Ateş, hastalığın bulaşma ve korunma yöntemlerine dair önemli bilgiler paylaştı.

Hastalığın Bulaşma Yolları ve Belirtileri

Dr. Ateş, hastalığın bulaşma sürecini açıklayarak, öksürme ve hapşırmayla ortama yayılan tüberküloz basillerinin solunum yoluyla alınmasıyla oluştuğunu belirtti. Hastalığın çoğunlukla akciğerleri etkilediğini, ancak diğer organları da tutabileceğini ifade etti. Hastalığın belirtileri arasında inatçı öksürük, kan tükürme, balgam, nefes darlığı, gece terlemesi, kilo kaybı ve halsizlik gibi şikayetlerin bulunduğunu aktardı.

aw169900-01.jpg

Tedavi ve Korunma Yöntemleri

İhlas Haber Ajansı'nın Servis Ettiği Habere Göre; Hastalığın kesin tanısının mikroskobik inceleme veya kültürde üreme ile konulduğunu dile getiren Dr. Ateş, tedavinin mümkün olduğunu ancak hasta uyumunun önemine vurgu yaptı. Tedaviye başlandıktan sonra hastanın bulaştırıcılığının 2-3 hafta içinde ortadan kalktığını belirtti. Ayrıca, tüberküloz tedavisinin ücretsiz olduğunu ve ekonomik yetersizliği olan kişilere devlet tarafından kronik hastalık maaşı bağlandığını ifade etti. Dr. Ateş, bebeklere ikinci ayda yapılan BCG aşısının tüberkülozdan korunmada önemli bir rol oynadığını da vurguladı.

Bilinçlenme ve Mücadele Çağrısı

Son olarak, Dr. Ateş, tüberküloz hastalığından şüphelenen veya belirtilerini gösteren kişilerin vakit kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurmaları gerektiğini söyledi. Toplumun tüberkülozla mücadelede bilinçlenmesinin önemine vurgu yaparak, hastalığın önlenmesi ve kontrol altına alınması için herkesin sorumluluk alması gerektiğini belirtti.

Kaynak:İhlas Haber Ajansı (İHA)

Bu haber toplam 12 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.