Ulusal Kanser Haftası: Uzman Uyarıyor - Akciğer Kanseri ve Önlemler

Ulusal Kanser Haftası: Uzman Uyarıyor - Akciğer Kanseri ve Önlemler
Kanserle Mücadelede Bilinçlendirme: Akciğer Kanseri ve Önemli Riskler

Ulusal Kanser Haftası kapsamında Tunceli Devlet Hastanesi'nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nazife Özge Altan, akciğer kanserinin vahim etkilerine ve önemli risk faktörlerine dikkat çekti. Akciğer kanserinin dünya genelindeki ölüm nedenleri arasında başı çektiğini belirten Dr. Altan, önemli uyarılarda bulundu.

Sigara ve Tütün Kullanımı Ana Risk Faktörü

Uzm. Dr. Nazife Özge Altan, yaptığı açıklamada akciğer kanserinin en önemli risk faktörünün sigara ve tütün ürünleri kullanımı olduğunu vurguladı. Ayrıca, pasif içiciliğin de ciddi bir risk oluşturduğunu belirten Dr. Altan, akciğer kanseri riskinin sigara dumanına maruziyetle yüzde 20-30 oranında arttığını ifade etti. Ailede kanser öyküsü, asbest maruziyeti ve kimyasallara mesleki maruziyetin de risk oluşturduğunu ekledi.

aw177339-01.jpgİhlas Haber Ajansı'nın Servis Ettiği Habere Göre; Akciğer kanserinin belirtileri hakkında bilgi veren Uzm. Dr. Altan, öksürük, tekrarlayan solunum yolu enfeksiyonları, kanlı balgam, ses kısıklığı, nefes darlığı, göğüs ağrısı, kilo kaybı ve halsizlik gibi belirtilerin önemine dikkat çekti. Erken tanının tedavi şansını artırdığını belirten Dr. Altan, tanının görüntüleme ve biyopsi ile konulduğunu söyledi.

Önleyici Önlemler ve Tedavi Şansı

Dr. Altan, önlenebilir en önemli risk faktörünün sigara ve tütün ürünleri olduğunu vurgulayarak, bu ürünlerin tüketilmemesi gerektiğini önerdi. Erken tanının tedavi şansını artırdığını ve tedaviye erken başlanmasının önemine işaret eden Dr. Altan, akciğer kanserinde tedavi şansının yaklaşık yüzde 70 olduğunu belirtti.

Ulusal Kanser Haftası'nın, kanserle mücadelede bilinçlenme ve önlemlerin alınması adına önemli bir fırsat olduğunu vurgulayan Uzman Dr. Nazife Özge Altan, halkı sağlıklı yaşam ve kanserden korunma konusunda bilinçlendirmeye devam ediyor.

Kaynak:İhlas Haber Ajansı (İHA)

Bu haber toplam 31 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.