Böbrek yetmezliğine dikkat: Vakalar artıyor!

Böbrek yetmezliğine dikkat: Vakalar artıyor!
Güven Hastanesi Nefroloji Bölümü Prof. Dr. Yakup Ekmekçi, Türkiye'de artış gösteren böbrek yetmezliği vakalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Hastaneden Gelen Açıklamada Kronik Böbrek Yetmezliği Artışına Dikkat Çekildi

Hastaneden yapılan açıklamada yer alan görüşlerine yer verilen Ekmekçi, Türkiye'de son 15-20 yılda kronik böbrek yetmezliğinde artış yaşandığını belirtti.

Gelişmiş ülkelerde benzer bir durumun gözlendiğini aktaran Ekmekçi, obezitenin giderek artan ciddi bir problem haline geldiğini vurguladı. "Obezite artık erişkinlerin değil, çocukların da hastalığı haline geldi. Böbrek yetmezliğinde obezite önemli bir risk faktörüdür. Obezite ve şeker hastalığı arttıkça böbrek hastalıklarının da arttığını gözlemliyoruz. Az hareket ediyoruz, fast-food tüketimi artıyor, daha tuzlu ve yağlı besleniyoruz. Bu durum tüm yaş gruplarını etkiliyor." şeklinde değerlendirmede bulundu.

Ekmekçi, dünyada bazı ülkelerde özellikle çocuklar için rutin idrar testlerinin yapıldığına dikkat çekerek, basit bir idrar testinin tarama testi haline gelmesi gerektiğini belirtti.

Ayrıca, Ekmekçi, "Yılda bir kere düzenli sağlık kontrolü yaptırdığımız gibi, böbrekler konusunda da bu yaklaşımı belirlemek gerekiyor. Sağlık Bakanlığı, çocuklar için bazı testleri tarama yöntemi olarak zorunlu hale getirebilir. Böylece erken tanı ve tedavi şansı doğar. Erken tanı, ileride oluşabilecek birçok sorunun önüne geçebilir." şeklinde konuşarak erken tanının önemine dikkat çekti.

Kaynak:İlke Haber Ajansı (İLKHA)

Bu haber toplam 1 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.