Kuantum bilgisayarlara çağ atlatan yeni gelişme

Kuantum bilgisayarlara çağ atlatan yeni gelişme
Microsoft ve Quantinuum, yeni bir teknolojiyle kuantum bilgisayarların hatalarını en aza indirmeyi başardıklarını açıkladı.

Kuantum bilgisayarlar, geleneksel bilgisayarlara kıyasla hem performans hem de hız açısından büyük umut vaat ediyor. Ancak, çok fazla hata yapmaları, yeni teknolojinin önündeki en büyük engellerden birini oluşturuyor.

Bu sorunu aşmak için araştırmacılar, genellikle gereğinden fazla kübit ekleyerek ve hata düzeltme teknikleri kullanarak çözüm arıyorlar. Kübitler, kuantum bilgisayarlardaki temel bilgi birimlerini ifade eder. Klasik bilgisayarlardaki gibi sadece 0 veya 1 gibi iki durumdan birinde bulunmak yerine, kübitler aynı anda birden fazla durumda olabilir. Bu durum, kuantum bilişiminin temelini oluşturur.

Kübitlerin çevresel değişikliklere son derece hassas olması sorununu çözmek için Microsoft, Quantinuum'un fiziksel kübitlerine kendi yazdığı bir hata düzeltme algoritmasını uygulayarak 30 fiziksel kübit yerine 4 kübit elde etti. Bu yöntemle araştırmacılar, kuantum bilgisayarda hiçbir hata olmadan 14 bin deney gerçekleştirdiklerini açıkladı.

Bilim insanları, yaptıkları diğer testlerle hata oranının 100 binde bir olduğunu belirledi. Bu, bugüne kadar elde edilen en iyi oranlardan biridir.

Microsoft Stratejik Görevler ve Teknolojilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Jason Zander, Reuters'a yaptığı açıklamada, "Tek bir hata olmadan 14 binden fazla ayrı deney gerçekleştirdik. Bu, kayıtlardaki her şeyden 800 kat daha iyi bir oran." dedi.

Microsoft, teknolojiyi bulut bilişim müşterilerine gelecek aylarda sunmayı planladığını açıkladı.

Quantinuum'daki bilgisayar mühendisleri ve Microsoft'taki bilgisayar bilimcilerden oluşan ekip, çalışmalarını detaylandırdıkları makaleyi ön baskı sunucusu arXiv'de yayımladı.

Kuantum bilgisayarlar, sağlık, çevre ve yapay zeka gibi çeşitli alanlarda büyük atılımların önünü açabilir. Performans ve hız açısından klasik bilgisayarların çok ötesine geçebilen bu teknoloji, mevcut bilgisayarlarla milyonlarca yıl sürecek bilimsel hesaplamaları mümkün kılabilir. Örneğin, kimyasal reaksiyonların nasıl gerçekleştiğini modelleme potansiyeline sahip olan kuantum bilişimi, ilaç geliştirirken laboratuvarda reaksiyon gerçekleştirme ihtiyacını ortadan kaldırabilir.

Kaynak:İlke Haber Ajansı (İLKHA)

Bu haber toplam 1 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.